dimarts, 12 d’octubre del 2010

Romaní



Romaní, en llatí ros marinus (Rosmarinus officinalis).

A Sant Joan, Sant Carles i sa Cala s’anomena beneit.

En les pinedes de Sant Antoni de Portmany podem trobar romaní.

És una mata molt aromàtica, principalment per les fulles, té una alçada de 0’50 a 2 m. Necessita sol i terres ben drenades.


Les fulles són perennes, surten oposades a cada nus seguint una disposició alterna; són linears, d’uns 2,5 cm de llarg per 2 mm d’amplària. La cara superior és coriàcia, d’un color verd fort i el revés blanquinosa, degut als nombrosos pèls que la cobreixen. El marge està enrotllat per avall.




Floreix dues vegades a l'any, a la primavera i a la tardor. Les flors són de 5 mm de llarg, de color blau clar amb tonalitats variades, la seva corol•la és bilabiada. Es disposen en raïms curts a la part terminal de les rametes tendres.

Es reprodueix d’esqueix a la tardor i al mes de febrer. També de murgó d’una branca arrelada. Germina molt be de llavor a l’hivern.

El romaní és molt usat com a condiment culinari. S’utilitza per condimentar carns, peix, pasta, arròs i per a licors.

Les fulles i les flors són la part medicinal de la planta, es recol•lecten en hivern i primavera.

Les fulles de romaní ben mastegades i mesclades amb saliva s’empren per cicatritzar i desinfectar petites ferides.

Posant les fulles i les flors del romaní dins d’una ampolla amb alcohol i deixant-ho macerar uns quants dies al sol i la serena, s’obté esperit de romaní, útil per fer fregues, que minven el dolor i tonifiquen el cos.

Entre les propietats medicinals d’aquesta planta podem destaca les següents: antiinflamatòria, antioxidant, antibacteriana, antifúngica, hepatoprotectora, immunostimulant, estimulant, migranyes, antialopècia, ginecològica.

Del romaní s'extreu un oli utilitzat en perfumeria, per a locions capil•lars i per fabricar sabó.

En agricultura biològica s’utilitza per espantar la mosca blanca, fongs i poll.

Plantes medicinals

Wikipedia: Romaní

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Todos los comentarios que se realicen no serán publicados al instante. Por seguridad, antes serán revisados para su aprobación.

Tots els comentaris que es realitzin no seran publicats al moment. Per seguretat, abans seran revisats per a la seva aprovació.