dimecres, 10 de novembre del 2010

Podarcis pityusensis





Galeria de fotos

En els boscos de l’illa d'Eivissa podem trobar la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis), és un rèptil amb sang freda de la família Lacertidae endèmica de les illes Balears. Aquest rèptil procedeix d'Eivissa, Formentera i illots adjacents, i ha estat introduït a Mallorca i en altres zones d'Espanya (Barcelona, etc.).

Té una grandària mitjana i el seu aspecte és variable, és una espècie robusta, de potes fortes, cap curt, el seu cos està cobert d'escates imbricades i la seva cua és molt perllongada, fàcil de desprendre's, amb gran capacitat de regeneració; la cua continua movent-se una vegada arrencada, la qual cosa serveix a la sargantana per fugir de possibles predadors.

Existeixen unes 21 subespècies, algunes d'una coloració molt fosca amb el ventre blau cobalt.

Viu en els boscos i matolls, preferint les zones pedregoses, murs, etc., on troba plataformes on prendre el sol i refugis on amagar-se en cas de perill.

Les sargantanes de les Pitiüses són ovípares, la seva maduresa sexual s'aconsegueix generalment als dos anys de vida. El període de reproducció abasta d'abril fins a agost.

Caça sobretot insectes i aràcnids de menys de 25 mm de longitud, tant en terra com sobre els arbres.

La sargantana de les Pitiüses està en perill pels incendis (Benirràs, Sant Antoni de Portmany), la importació de colobres peninsulars a Eivissa(les espècies trobades fins ara son la colobra de ferradura (Hemorrois hippocrepis), la verda (Malpolon monspessulamus), la blanca (Elaphe scalaris) i també la colobreta cega (Blanus cinereus), la mida de les quals pot arribar a un metre i mig de llargària. Algunes son verinoses, tot i que en principi no impliquen perill per a l’home, segons els tècnics), aus, gats domèstics, comerç il•legal, etc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Todos los comentarios que se realicen no serán publicados al instante. Por seguridad, antes serán revisados para su aprobación.

Tots els comentaris que es realitzin no seran publicats al moment. Per seguretat, abans seran revisats per a la seva aprovació.